sábado, 22 de mayo de 2010

Sant Miquel de Colera


L’església de Sant Miquel de Colera, antiga parròquia de la població, es troba en un replà del vessant oriental de la serra de la Valmeta, prop de la carena, i a uns 4 kms., a ponent de l’actual vila de Colera. El millor camí per arribar-hi és seguint la pista forestal indicada que es troba a la carretera entre LLançà i Colera, a la carena que separa la platja de Garbet de Colera. Gaudirem d’un paisatge de muntanya prop de la costa, en plena serra de l’Albera, amb el seu paisatge, el seu silenci i el cel blau. Segons un document de l’any 1219 Sant Miquel de Colera era una possessió del monestir de Sant Quirze de Colera. Les restes d’aquest monestir s’alcen encara imponents a l’altra costat de la serra on es troba Sant Miquel.

Prop de l’esglèsia hi havia el reduït nucli medieval del poble. En restaven restes d’antigues construccions en fileres d’»Opus spicatum» que foren reduïdes durant la tasca d’esplanar els voltants de l’ermita. L’antiga esglèsia de Sant Miquel va ser restaurada fa pocs anys quan el grup «Art i Treball», de l’Alt Empordà i alguns veïns de Colera s’interessaren per l’edifici.

És una construcció romànica d’una nau amb un àbsis semicircular (s XII-XIII). La portalada es troba en un mur lateral Sud de la nau. És de quatre arcs de mig punt en degradació, llindar i timpà. El timpà ha desaparegut; ha romàs al seu lloc una obertura. Hi ha només dues finestres, estretes i amb arcs de punt rodò. Al mur de capçalera de la nau hi ha un parell d’ulls de bou.

Sobre el mur frontal s’aixeca un campanar de cadireta de tres pilastres. A l’interior s’observa la perfecció de la volta que és apuntada i seguida. La disposició de les dovelles de l’arc triomfal, alternant les de color gris clar (de granet) amb les negroses, de pissarra, es feu amb mires decoratives. Tot l’edifici fou construït amb carreus de pissarra, pedra molt abundant per la contrada.

L’actual església de la vila de Colera fou reedificada després de la Guerra Civil. És un edifici molt senzill, d’una nau amb capelles laterals. Es destaca l’alt campanar pintat de blanc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario