
domingo, 25 de abril de 2010
Església de Sant Martí de la Vajol

Els anys 1266,1277 i 1280 Guillem de Mont-Roig, Senyor del Castell de Mont-Roig, del terme de Darnius, reté homenatge al bisbe de Girona pels delmes que cobrava en aquesta rodalia. Entre aquests delmes figura el de "Sancti Martini de Savayolo". A les "Rations decimarum" s'esmentava la capella de "Savagol" l'any 1280. En els nomenclàtors de la diòcesi del final del S XIV, l'esglèsia de La Vajol s'esmenta como a sufragània de la Parròquia d'Agullana, condició que ha perdut al llarg del temps.
L' esglesia de Sant Martí de La Vajol és d'una nau amb absis semicircular. Pertany al període ROMANIC III. En la façana occidental s'hi afegeix, exteriorment, una casa no molt antiga.
Esgléia de Santa Llogaia de Terri

Església de Sant Pere de Galligants

Església de la Mare de Déu de la Misericordia

Església de Sant pau de Sarrià de Dalt

jueves, 22 de abril de 2010
Església de la Mare de Déu dels Angels S.F.G.

Es fundà com a monestir benedictí sota l’advocació del màrtir Sant Feliu
l’Africà. És el conjunt arquitectònic més important de la ciutat, i el que de la mateixa manera l’identifica més. La documentació trobada data de la primera meitat del s. X. El recinte emmurallat tenia tretze torres i cinc portals dels quals es conserven actualment només dues torres i un portal. Les muralles arribaven fins la rambla Vidal i tancaven el recinte per la placeta Sant Joan, el Passeig i el monestir. L’any 1696 el recinte emmurallat fou destruït pels francesos de manera que actualment no se’n conserva pràcticament res. L’edifici barroc del monestir data del s. XVIII és només una part del mil·lenari conjunt fortificat, on podem dir que es barregen tots els estils arquitectònics, des del preromànic fins al barroc; així doncs, és difícil esbrinar la funció de cada un dels seus elements. Actualment, el monestir és la seu del Museu d’Història de la Ciutat. La Porta Ferrada s. IX-X és l’element arquitectònic que resta en un dels costats del monestir, i està formada per tres arcs de ferradura sostinguts per quatre columnes cilíndriques d’un metre d’alçada aproximadament. L’Arc de Sant Benet (1747) és la porta que està situada davant del monestir i era l’entrada al recinte del monestir benedictí. Les torres del Fum (s. X-XI) i del Corn (s. XI) fan costat a la façana de l’església; la torre del Fum és de planta semicircular i és des d’on es feien senyals de fum quan el vigilant veia arribar l’enemic per la mar, i volia avisar el poble de la presència d’aquests. La torre del Corn és de planta rectangular, i és des d’on es tocava el corn, també per avisar el poble de la presència dels enemics. Sobre velles construccions, els monjos hi feren bastir l’església monacal (s. IX-XV). La primera fase és d’estil romànic (s. IX-XIV). Aquesta correspon al frontis de l’església i al primer tram de la seva nau. El Crist, encara que és de procedència navarresa, també és romànic. Durant els segles XIV i XV s’amplia l’església, és la part gòtica del temple que inclou la resta de la nau, el creuer, tres absis amb finestres amb arcs ogivals, voltes i claus de volta decorades. La titular, amb Sant Feliu, és la Mare de Déu del Àngels.
Església de Portbou

L'església parroquial de Santa Maria, es troba dalt d'un turó, fou bastida a partir de l'any 1878 per la companyia del ferrocarril, a l'explanada de l'estació, a la part més enlairada del poble, pel servei religiós dels treballadors ferroviaris residents al poble. L'arquitecte va ser el barceloní Joan Martorell i Montells. Es tracta d'un edifici neogòtic de dimensions considerables, d'una sola nau orientada de nord a sud i dividida en quatres crugies. | |
La façana té tres obertures apuntades amb dues columnes amb capitell cada una i dos capitells més sostinguts, una gran rosassa i decoració calada a l'intradós. L'absis, de planta poligonal, és cobert amb creueria. Sobre l'entrada hi ha una imatge de la verge sota un dosser entre dos àngels. La façana és ornada amb altres diversos relleus i figures del sol i la lluna esculpides. A cada costat del mur hi ha dos torricons octogonals acabats amb obertures apuntades i coronats amb un floró. El dibuix del teulat, que es divisa des de tota la població, és decorat geomètricament. |
Església de Sant Sadurní de Vilafreser

Un document de l'any 1058 fa esment d'aquesta església, i el segle XIV figura entre les parroquials. La portada és d'arc de mig punt amb elements de transició: segles XIII-XIV.
Té els arcs apuntats amb creueria d'estil gòtic, dels segles XIII-XIV. La nau apareix ampla i espaiosa. L'absis és exagonal. El de l'església primitiva va caure per l'acció dels terratrèmols de la primera meitat del segle XV, concretament dels anys 1427 i 1428 els quals van destruir, entre altres edificis, l'església del monestir de Banyoles i que van afectar particularment la zona d'aquesta població i dels seus voltants; l'actual absis va ser construït el segle XVIII. Sobre la llinda de la porta d'entrada a la capella del Santíssim hi ha la següent inscripció: "ANY 1734 OBRERS DESPRES DE RENART ERAN GRAU Y PUIG, DOCTR BONY RECTR AUTEM"; és a dir: "Any 1734. Obrers despres de Renart eren Grau i Puig. I el Rector era el Doctor Bony".
Església de Santa Llogaia de Parets d'Empordà

Església de Sant Cugat de Ravós de Terri

Església de Sant Jaume de Queralbs

Edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada i capçada amb un absis semicircular. Per les seves característiques es poden datar els seus orígens cap al segle XII, fruit de la reedificació sobre la primitiva església consagrada l'any 978.
Durant els segles XV i XVII es van realitzar algunes modificacions com l'ampliació de la nau central amb dues capelles, la construcció d'una sagristia amb capella i l'edificació d'un campanar de torre coronat per una petita espadanya.
Cal destacar el pòrtic que cobreix el mur sud, compost per sis arcs adovellats de mig punt que reposen sobre cinc columnes, constituint el conjunt un dels millors exemplars de porxo del romànic català. Les columnes són de marbre de vetes blau-blanc mentre que els capitells i les arcades són de pedra calcària compacta.
Església de Sant Pere de Figueres

Del segle XV – XVI i d'estil gòtic en conserva la nau. El creuer i el presbiteri van ser reedificats a partir de 1940 en un estil d'acord amb el gòtic del s. XV-XVI.
L'advocació a sant Pere ens recorda les arrels romanes de l'Empordà i la presència reculada dels monjos a Sant Pere de Rodes.
En els últims cinquanta anys la ciutat de Figueres s'ha subdividit en cinc parròquies. Actualment estem caminant vers la coordinació interparroquial i fins més enllà dels límits de la ciutat amb l'Agrupació de parròquies de l'entorn de Figueres.
La parròquia de Sant Pere, per raons històriques, ha conservat la responsabilitat preeminent i aglutinadora de la comunitat cristiana a Figueres.
Església de Sant Mori

Avui en dia l'aspecte extern de Sant Mori es conserva pràcticament igual que fa dos segles cosa que enorgulleix als seus 140 habitants. Església de Sant Maurici. Segle XVIII.La façana actual de l'església és del segle XVIII,però és un edifici romànic del segle XIII
Església de Santa Maria de Vilert

És aquesta una de les parròquies més antigues de l'època carolíngia.[2] Pel maig del 844 el rei Carles el Calb, des de Sant Cerní de Tolosa, reconeixia al monestir de Banyoles la propietat d'aquesta església, situada en un lloc que havia estat vila romana de Sisterius: in Sisteriano, domus Sancte Marie; reconeixement que es repeteix en altres diplomes palatins dels anys 866, 878 i 979. En el testament de Seniofred, comte de Cerdanya – Besalú, atorgat en el 966, es parla de la "parròquia de Viladert". De semblant manera, en el del comte-bisbe Miró de Besalú, del 979, hom l'anomena Villa erte, adjectiu que de segur li provenia de la seva situació propera al riu Fluvià. La identificació de la vila Sisteriano amb l'actual parròquia de Vilert és evident. Benet VIII, en la butlla del 1017, diu textualment: in Cisteriano, que dicunt Villavert, ecclesia Sancte Marie cum ipsa parrochia.
Urbà II escriu Villa Azert en 1096; Villacert en 1226 el rei Jaume I, i Vilert, definitivament, des del fogatge de Pere IV, de l'any 1359. El vell temple romànic, que ha arribat fins a nosaltres, tenia una àbsida i dues absidioles, úniques restes que junt amb la caixa del campanar i part dels murs exteriors, sagnats per l'obertura de capelles en el segle XVI es conserven encara. El portal gòtic és obra del 1426.
Església de Sant Esteve de Vilahür

D’aquesta època data l’església parroquial, encara que el seu aspecte actual és el d’un edifici romànic del s. XII-XIII que va ser molt reformat durant la baixa Edat Mitjana i en el decurs dels segles posteriors.
Església de Santa Maria de Colomers

Fou restaurada en el període 1970-1973, amb motiu d’haver-se descobert, els anys 1966-1967, en voler adaptar el presbiteri a la litúrgia postconciliar, les estructures romàniques amagades a l’interior de la capçalera. Efectivament, les obres de restauració, dirigides per J. M. de Ribot, descobriren pilastres, columnes, capitells i arcuacions, elements romànics fins aleshores invisibles darrera un mur del segle XVIII, el qual havia convertit, interiorment, la capçalera en una construcció de planta poligonal.
miércoles, 21 de abril de 2010
Església de Sant Pere de Vilopriu

Església de santa maria de les Encies

El topònim de les Encies sembla derivar de la paraula llatina “incis” que significa tall, divisió o incisura. Aquesta referència té relació amb la troballa d’una primitiva imatge de fusta policromada - avui desapareguda- en una esquerda a sota la vella església a principis del segle XII. Precisament d’aquí hi va brollar una font, tal com indiquen els goigs, d’aigües miraculoses (adreçada a les parteres).
L’Església data del segle XVII, d’origen romànic. Disposava de diferents relíquies autèntiques -Sants Cosme, Damià, Eugènia i Hipòlit, portades allí en el segle XVII. Al mateix temps que s’hi feren les capelles del Roser i al de Sant Isidre, el porxo i el campanar.
La seva situació de pas entre dues valls (Vall d’Hostoles i Vall del Llémena), motivà que a l’any 1655 l’església fou greument saquejada i profanada per les tropes franceses durant la Guerra dels Trenta Anys.
Església de Sant Pere de Llorà

lunes, 19 de abril de 2010
Església de Sant Pere de Pals

Església de Sant Pere d'Osor


Església de Sant Amanç d'Anglés


territori que conformava l’antic terme del castell. Aquesta edificació està situada al sector
meridional del terme municipal d’Anglès damunt una coma enclavada en el vessant nord de la
muntanya de Santa Bàrbara.
És una església romànica d’estructura complexa (absis rectangular) i que, en el seu conjunt,
presenta una riquesa paisatgística magnífica.
Com es pot veure en la primera fotografía de l'any 2007 es una ruïna i en la segona de abril de 2010 podem veure que s' està restaurant i presenta una millora molt destacable
domingo, 18 de abril de 2010
Església de Sant Miquel d'Anglés

Església de Santa Maria de Sales La Cellera

Església de Sant Feliu de Pallerols

Església del Roser de Sant Feliu de Pallarols

Església de Santa Maria d'Olives

ESGLÉSIA PARROQUIAL
Façana. El segle XII ja hi havia una església que era la d'un priorat de canonges augustinians fundat el 1197 amb el consentiment del bisbe de Girona, Gausfred de Medinyà. La comunitat de canonges era reduïda i les possessions es limitaven a finques de la immediata rodalia i d'algun punt una mica més apartat. Amb la pesta bubònica de l'any 1348 van morir tots els membres de la comunitat llevat d'un. El 1592 el papa Climent VIII va secularitzar el monestir, que el 1606 passà a dependre de la canònica de la Seu gironina. Després de moltes vicissituds, l'església va ser reparada l'any 1669, i reedificada en estil barroc i sense detalls ornamentals la primera meitat del segle XVIII (1726 - 1732). L'any 1835, en virtut de la llei de desamortització, les seves propietats foren expropiades i subhastades per l'Estat.
Església de sant Fruitós de Brunyola

Coneguda des del 1098, no preserva quasi res de l'edifici primitiu a causa de les destruccions produïdes pel terratrèmol de 1427. L'edifici actual, de planta rectangular, data de la reconstrucció del segle XVI i té diverses reformes i afegits. La façana és senzilla, amb porta adovellada, ull de bou i campanar d'espadanya doble amb final barroquitzat. Situada dins del clos del castell, utilitza una de les torres cantoneres rodones de la fortificació com a campanar. La porta preserva la ferramenta ornamental primitiva, de tradició romànica, datable als segles |
Església de Sant Pere de Montfulla

Església parroquial de Sant Pere (882) Basílica preromànica. Nau amb creuer i campanar. Reformada (1617 - 1760) amb elements barrocs i platerescos a la façana, als retaules i a l'escalinata que puja entre el pedró i el cementiri.
sábado, 17 de abril de 2010
Església de Sant Llorens de Bescanó

Església de Sant Martí Sacalm

En el petit nucli que centra actualment el municipi de Susqueda hi destaca l’església parroquial de Sant Martí, coneguda des de l’any 1197, tot i que els seus orígens romànics són pràcticament inapreciables. L’església actual data del segle XVII i és una construcció totalment renovada que fins i tot capgirà l’orientació del temple preexistent. És un edifici sobri, d’una nau rectangular, amb porta d’arc rebaixat, ull de bou, frontó triangular i campanar de torre de planta quadrada. El poblet de Sant Martí té algunes cases amb llindes de pedra dels segles XVIII i XIX (can Teixidor, can Batista...) i el nou edifici de l’ajuntament de Susqueda.
Església de Santa Maria de Porqueres

El 5 d'abril de 1182 el bisbe de Girona, Ramon Guisall (o Orusall), va consagrar l'església de Santa Maria de Porqueres a la qual va donar els delmes i primícies dels fidels, un cementiri de 30 passes i la va delimitar.Temple i cementiri quedaren sota la protecció de la "Pau i la Treva de Déu". La sagrera la formava el circuït de 30 passes al voltant dels edificis on s'estava salvaguardat de tota violència.
L'església és una joia del romànic considerada Monument Nacional que ha arribat fins els nostres dies amb poques modificacions. És d'una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular. La nau es separa del presbiteri amb un arc triomfal, arc toral que es recolza damunt dues grans columnes amb capitells molt ben esculpits amb motius religiosos que tallen bruscament l'austeritat interior. L'absis té tres absidioles semicirculars que, junt amb dues capelles laterals, amplien l'àmbit del presbiteri.
Església de Sants Julià i Basilissa

Sants Julià i Basilissa de Vullpellac
| ||
És l'antiga capella del castell-palau que es troba situat just al seu costat, al nucli del poble de Vulpellac. L'edifici és del segle XVI, d'estil gòtic tardà amb detalls renaixentistes, i està fortificada. Segurament va ser construïda per ordre de Miquel Sarriera dins la primera meitat de la centúria, quan es va reformar el castell. Presenta una façana molt peculiar, amb grans carreus a la part superior, on hi ha penjades dues campanes. Destaca també la seva portalada amb arquivoltes ogivals i, al cim, una torre alta i estreta. A l'interior, cobert amb volta de creueria, hi ha l'escut dels Sarriera en algunes impostes. Els senyors del palau podien assistir als actes religiosos des del castell, per una finestra enreixada que s'obria sobre el presbiteri i que avui es troba tapiada. A migdia de l'església s'ha excavat part d'una necròpolis alt-medieval amb tombes antropomorfes i de lloses que també s'estenia sota el temple i el subsòl del castell, on es troba un fragment de sarcòfag decorat. S'han trobat vestigis de l'església anterior, que podria ser romànica. |
Església de Sants Julià i Basilissa

Església de Sant Climent de Peralta

Església de Sant Llorenç d' Adri

Església de Santa Agnés de Solius

El Monestir Cistercenc de Santa Maria de Solius va ser fundat el dia 21 de gener de 1967, després del Concili Vaticà II, per un petit grup de monjos provinents del Monestir de Poblet, en el senzill i tranquil llogarret de Solius, parròquia rural de la diòcesi de Girona, en el municipi de Santa Cristina d'Aro (Costa Brava).
Seguint la Regla de sant Benet, es dediquen enterament a l'oració i al treball, vivint en comunitat i acollint en la seva hostatgeria, per a homes, aquelles persones que desitgen compartir llur vida espiritual, en recés, per pocs dies (prèvia sol·licitud), prop del Cel per la recerca de Déu, de manera fraternal i sòbria, i en plena naturalesa.
Església de Santa Eulalia de Cruïlles

El campanar de l'església de Cruïlles, dedicada a Santa Eulàlia i situada al centre de la plaça, davant de la Torre, compta amb un rellotge que és obra, presumiblement, de J. Puig de Cassà de la Selva segons consta en la inscripció de la llàntia del rellotge i data de finals del segle XVIII. L'edifici va ser consagrat l'any 1062 si bé l'actual església va ser reformada durant el Barroc
Segle XVIII.
Església nova de Sant Gregori

El poble ha crescut i l' església vella de sant Gregori ha quedat molt desplaçada del núcli actual , per lo que es va dicidir d' edificar una nova que data del 1969
Església Sant Gregori
