sábado, 17 de abril de 2010

Església de Santa Maria de Porqueres


En un llogarret anomenat "Porcarias" situat sobre un turó a la banda occidental de l'Estany de Banyoles, ja a l'any 840 hi havia una capella que, en un pergamí molt vell i ratat, s'esmenta com "…Santa Maria al cap de l'estany". L'any 906 s'en fa menció com a possessió del Monestir de San Joan de les Abadesses i es té notícia que en el 1097 depenia del Monestir de Sant Esteve de Banyoles.

El 5 d'abril de 1182 el bisbe de Girona, Ramon Guisall (o Orusall), va consagrar l'església de Santa Maria de Porqueres a la qual va donar els delmes i primícies dels fidels, un cementiri de 30 passes i la va delimitar.Temple i cementiri quedaren sota la protecció de la "Pau i la Treva de Déu". La sagrera la formava el circuït de 30 passes al voltant dels edificis on s'estava salvaguardat de tota violència.

L'església és una joia del romànic considerada Monument Nacional que ha arribat fins els nostres dies amb poques modificacions. És d'una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular. La nau es separa del presbiteri amb un arc triomfal, arc toral que es recolza damunt dues grans columnes amb capitells molt ben esculpits amb motius religiosos que tallen bruscament l'austeritat interior. L'absis té tres absidioles semicirculars que, junt amb dues capelles laterals, amplien l'àmbit del presbiteri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario