lunes, 12 de abril de 2010

Església de Sant Llorenç d' Espinavessa


El poble d'Espinavessa (104 h el 1970), cap d'un antic terme independent, forma un apèndix al SE del municipi de Cabanelles, a banda i banda del Fluvià. És format per un escampall de masies i un reduït nucli agrupat vora l'església parroquial. Les cases, de dues o tres plantes, dels segles XVII-XVIII, es troben en general ben conservades. L'església és a la riba esquerra del Fluvià, vora la confluència de la riera de Sant Jaume.
Espinavessa estigué també sota el domini feudal del priorat de Santa Maria de Lledó, i el 1698 formava part de la batllia de Navata, domini dels Rocabertí. L'església de Sant Llorenç d'Espinavessa és esmentada el 1279 i el 1280 ( Spinaversa). L'edifici actual fou construït en 1790-1804; és d'una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal, amb porta rectangular i fornícula i rosassa al frontis i una torre campanar de planta quadrada amb arcades apuntades. Hi ha alguns elements de l'església anterior.
El poble d'Espinavessa celebra dues festes, la del Roser, el Dilluns de Pasqua, i la festa major de Sant Llorenç, el diumenge proper al 10 d'agost.
Dins la rodalia d'Espinavessa hi ha el veïnat de la Palma, format per cinc masies, ja a la dreta del Fluvià, en un indret boscós. En forma part Can Vidal, mas dels segles XVII-XVIII amb elements anteriors, potser continuació del casal dels cavallers de la Palma, documentats el 1226; un membre del llinatge és enterrat a Espinavessa. Tenia un oratori, avui abandonat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario